Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Лекарствата, които напускат България

Общо 1512 лекарства са дерегистрирани от производителите им и вече не се продават в България в периода 2014 – 2017 г. по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата. Числото е внушително на фона на общия брой регистрирани около 6000 лекарства с рецепта или без лекарско предписание.

Данните за 2018 г. още не са готови, но през 2017 г. тези, които са прекратили разрешения за употреба, са 327, докато тези, които са ги подновили, са 273.

При нито един от изтеглените продукти не става въпрос за производствени проблеми на фармацевтичната компания или пък за проблем с безопасността.

По данните от платформата за сигнали за недостиг на лекарства на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства и федерация „Български пациентски форум“ от 350 сигнала за липсващи медикаменти, подадени през миналата година, 2/3 от продуктите са с временно или трайно преустановен внос.

Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства предлага възможност за паралелен внос на дерегистрирани лекарства. Боряна Маринкова, изпълнителен директор на асоциацията, смята, че ако това се промени, най-добрият регулатор ще бъде конкуренцията, която ще позволи при недостиг да има бърз внос на изтеглени вече лекарства.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*