Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Боряна Маринкова: „В период на криза трябва да се узакони извънредният внос на лекарства“

Източници: https://btvnovinite.bg/ и https://offnews.bg/

Да се разреши извънредният внос на лекарства предлагат от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

„При нарастващ брой на новозаразените с COVID-19, освен липса на места в болниците, все по-често има сигнали и за дефицит на лекарства на пазара. Затова ние предлагаме законови промени, които да облекчат строго регулирания вноса на медикаменти, особено в условията на криза, съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен директор на асоциацията пред bTV.

Организацията има на сайта си и платформа за сигнали за липсващи лекарства. През последната седмица всеки втори сигнал в платформата е за недостиг на нискомолекулярен хепарин, азитромицин и лекарства, свързани с лечението на COVID-19.

„През последните седмици станахме свидетели на логистични проблеми. С помощта на целия сектор липсващите субстанции намериха решение“, каза пред Би Ти Ви Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Асоциацията за паралелна търговия с лекарства.

Тя уточни, че 27% от сигналите през последните месеци са свързани с временен проблем на вноса, а 19% са с прекратен внос. От организацията предлагат пакет от промени в законите, с които да се преодолеят тези проблеми. Предлагаме при криза министърът на здравеопазването да разреши извънреден внос на лекарства, каза Маринкова.