Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Европа пести от паралелен внос, България изостава

Данните бяха изнесени от Европейската асоциация на еврофармацевтичтните компании на Кръгла маса на тема „Насърчаване на паралелния внос на лекарства в България“, която се проведе в София вчера

Паралелният внос създава конкуренция на лекарствения пазар с ценови ефект в полза на пациентите, като същевременно е бързото решение за преодоляване на недостиг. Това стана ясно на кръгла маса, посветена на насърчаването на паралелния внос у нас. Събитието бе организирано от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС). На събитието бяха представени подробни резултати от сигнали за недостиг в цялата страна. При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти или лекарства с преустановен внос. Ето защо двете организации приховаха за спешни промени Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.  От 2014 година този поднормативен акт установи потиворечащ на закона рестриктивен режим, който възпрепятства вноса на конкурентни цени и ограничава достъпа на пациентите до лекарства. От БАРПТЛ ще настояват и за промени в ЗЛПХМ, за да стане възможен вносът на дерегистрирани лекарства, които продължават да се търсят от пациентите.

Председателят на БАРПТЛ Христофор Иванов подчерта, че паралелният внос може да понижи цените дори и с 40%.  Подобни примери даде и генералният секретар на ЕАЕРС Каспър Ърнст от Чехия, Полша и Италия. По отношение на българските регулаторни органи, Ърнст подчерта, че бързината е ключът при преодоляването на недостиг на лекарства. „Ние можем да осигурим при пълно спазване на закона и регулацията необходимите лекарства за 3 седмици, но е необходимо да бъдем чути и паралелният внос да бъде насърчен на национално ниво“, заяви той. В последните години източник на износ в над 50% са държавите с високи доходи с все по-сериозно участие на Скандинавските държави, а ползите за страните с ниски доходи от вноса нарастват с намаляване на цени на лекарствата с от 5 до 37%.

„Превърнали сме се в пътуващи куфари, които купуват лекарства из цяла Европа“, подчерта Иван Димитров, председател на Федерация Български пациентски форум. „Не може пациентите да бъдат принуждавани да правят това, след като има нормална европейска практика. Искаме лекарствата да бъдат достъпни у нас, не само заради разходите, но и заради безопасността ни. Настояваме всяка една административна или нормативна пречка пред вноса на лекарства да бъде премахната“, категоричен бе Димитров.

Христофор Иванов даде пример за бърз внос при възникнала липса на лекарство за сърдечно-съдови заболявания, след като производителят е декларирал, че не може да осигури необходимите наличности. “Ние имахме издадени разрешителни за продукта и двамата паралелни вносители обезпечихме доставките през лятото“, посочи той. „При сега действащата наредба за цени това не би било възможно, и пациентите нямаше да имат терапия повече от 2 месеца“, заяви Иванов.

БАРПТЛ и ЕАЕРС заявиха своя ангажимент да продължат да бъдат стратегически и надежден партньор на институциите и своята решителност срещу нарушенията по веригата на лекарствоснабдяване в България и ЕС. Те подчертаха, че са редица случаите, в които именно паралелните дистрибутори съдействат на властите за разкриване на фалшиви партиди с лекарства и ситнализират нерегламентирани практики. Паралелните дистрибути са и един от петте участника в страртиращата в цяла Европа верификация на лекарствата, чиято основна цел е борбата с фалшицирането на лекарства.

Пълният аудиозапис от проведената Кръгла маса можете да чуете тук.

 

Вашият коментар

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*