Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Причините за недостиг на лекарства са многоаспектни

Паралелната дистрибуция е едно от решенията

Сред факторите за недостиг на лекарства у нас, е че България е малък инеатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании. Лекарствата често стават обект на дерегистрация и напускат страната ни. Това разказа пред Радио София Боряна Маринкова – изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Целите на организацията са обезпечаване достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкурентни условия, регламентиране на бързи вътреобщностни доставки на лекарства в недостиг и насърчаване на паралелния внос, в това число и на дерегистрирани продукти. БАРТПЛ поддържа платформа за намиране на липсващи лекарства, като досега са получени 814 сигнала от цялата страна. На 35% от тях е оказано съдействие с информация къде могат да намерят съответния продукт.

Недостигът на лекарства е глобален проблем. Европейската комисия го поставя като свой приоритет. През 2018 и 2019 Брекзит бе причина редица компании производители да се пререгистрират, напускайки Великобритания, за да могат да продължат да бъдат европейски компании, което доведе до нарушения в лекарствоснабдяването през последните години. Свръхконцентрацията на производството на лекарства в няколко големи завода най-вече в Китай и Индия е рисков фактор и също е причина за смущаване на доставките. В Съединените щати са търсени решения активно от всички, които участват в производството, снабдяването и регулацията.

Боряна Маринкова посочи конкретни предложения, които са внесени в Народното събрание, сред които са осигуряване на възможност за бърз внос от всеки възможен пазар и лицензиран търговец на едро, разрашеване да се внасят дерегистрираните продукти от паралелните вносители и да се направят различни промени в регулациите по отношение на размерите на опаковките и разфасовките от паралелните вносители, за да се избегнат излишни тълкувания за различия на лекарствата.

Паралелната търговия с лекарства е успоредно решение към традиционната мрежа на дистрибуция. Тя е строго контролирана дейност, която подпомага търговското сътрудничество между отделните държави в ЕС и на чисто пазарен и свободен принцип да се намира баланс, както и корекция към по-добро по отношение на цените на лекарствата. Така ако в една държава дадено лекарство е на по-ниска цена и е в излишък, то може да бъде доставено в страна, която е в недостиг, обясни Маринкова. Това е още един гарантиран път, чрез който се осигурява наличността от лекарства особено в контекста на Директивата за предпазване на пациентите от фалшифицирани лекарства.

Повече подробности за паралелната търговия с лекарства, механизмите за преодоляване на недостига и верификацията можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Боряна Маринкова.

Източник: bnr.bg