Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Най-динамичните компании за козметика и фармация: Хранителна добавка за растеж

За разлика от продажбите на лекарства, които през 2018 г. отбелязаха един от най-ниските си ръстове през последното десетилетие – около 5%, продажбите на медикаменти без рецепта, хранителни добавки и козметика продължават да бележат двуцифрени ръстове. Причините за това са няколко. В основата на увеличените продажби при част от компаниите са нарасналата покупателна способност и стремежът на все повече от потребителите към здравословен начин на живот – натурални и биопродукти, добавки и козметика. Експортът на козметичните продукти, произведени под собствените марки на големи европейски и азиатски хипермаркети и аптеки, също подпомага ръста на компаниите в сектора.

В класацията на „Гепард“ има няколко търговци на едро с лекарства, които по принцип са разширили портфолиото си с хранителни добавки и козметични продукти.

Най-големи в топ 20 са продажбите на компанията „БестаМед“ – 59.1 млн. лв. Компанията се занимава с внос, преддистрибуция и дистрибуция на лекарства и медицински изделия в България и ЕС. Създадена е преди седем години и вече има и свой собствен бранд лекарство. Следват ги „Ведра интернешънъл“ и „Натурфарма“. Общото между трите компании е, че представляват различни чуждестранни производители на лекарства с рецепта или без лекарско предписание, козметични линии и хранителни добавки. Всички те се търгуват в аптеките.

Цялата статия четете в сайта на Капитал