Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

Лекарствата от паралелен внос са по-евтини

Медикаментите за кръвно емконкор и конкор се произвеждат в една фабрика

Антон МАНОЛЕВ е мениджър осигуряване на качеството във фирмата за паралелна търговия и дистрибуция на лекарствени продукти, медицински изделия и хранителни добавки “БестаМед”. Има магистърска степен от Химико-технологичния и металургичен университет. Работи в сферата на фармация-та от 2009 г.

Повод за разговора с Антон Манолев е въпрос на депутата от БСП доц. Георги Йорданов на 2 март по време на парламентарния контрол към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за продажбите на лекарство без регистрация в България.

  • Г-н Манолев, може ли на българския пазар да се предлага лекарство, което не е регистрирано?
    – Всяко лекарство задължител но се регистрира, преди да се търгува у нас. Българското законодателство не позволява лекарство, което не е регистрирано или изтеглено от пазара, да получи разрешение за паралелен внос.
  • Разрешено ли е върху блистера или опаковката на един медикамент да бъде залепен стикер на медикамент с друго име?
    – 
    Да. Това е уредено чрез нормативни актове в България и страните членки на ЕС за адаптиране на лекарствата от паралелен внос към всеки местен пазар. Всички те подлежат на разрешителен режим от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Тя одобрява вторичната опаковка, листовката на български език и стикерите, които се поставят.

Цялото интервю можете да прочетете в статията от в-к Дума: Лекарствата от паралелен внос са по-евтини

Вашият коментар

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*