Маркетинг

цялостни стратегии

Дистрибуция

на лекарства

Внос

на лекарства
+359 2 421 0829; +359 2 442 6262

БАРПТЛ – с реални решения в полза на пациентите

БАРПТЛ участва в работен семинар с пациенти на тема „Паралелната дистрибуция“ в Пампорово, организиран от Федерация Български пациентски форум. Как паралелният внос може да осигурява лекарства при недостиг и какви са митовете за паралелния износ бяха основните теми, които бяха дискутирани между трансплантираните и диализните пациенти и изпълнителния директор на асоциацията Боряна Маринкова. Тя отчете съвместния проект на БАРПТЛ с ФБПФ за онлайн сигнализиране на недостиг на лекарства в страната, който стартира през юни 2018. 399 са общо сигналите за липсващи лекарства, като над 80% се подават от пациенти и техните роднити. Обслужени са и сигнали от лекари, фармацевти, НЗОК, медии.

Времето за обратна връзка е 12 часа, а за средно време от 24 часа е разрешен казусът, поради който е подаден сигнала. В 62% от случаите причините за недостиг на лекарства касаят временно или трайно преустановен внос на лекарства и т.нар. „дерегистрирани лекарства“, чиито досиета са изтрити от България по желание на техните първовносители. Паралелният внос е решение в този случай, ако бъдат въведени законови промени, които регламентират бърз паралелен внос при временен недостиг и паралелен внос на дерегистрирани лекарства без проблеми с лекарствената безопасност. Лекарствата от паралелен внос са с допълнителна гаранция за произход от ЕС и с допълнителна защита и позволяват на българския потребител да се ползва от своите европейски права и достъп до 500-милионния пазар на Европа.

Паралелната дистрибуция е законна дейност, която противостои на контрабандата на лекарства и изпълнява функциите си в обществен интерес. Това е единственият пазарен механизъм, който чрез конкуренция, поддържа ценова справедливост на лекарствения пазар, стана ясно още на дискусията.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*